Kako izračunati storidž i izabrati NVR pravog kapaciteta?

Problemi u praksi

Zar nisu prave vrednosti skladišnog prostora NVR uređaja jasno iskazane u dokumentaciji?

Proizvođači NVR uređaja najčešće dovode kupce u zabludu oko stvarnog kapaciteta NVR uređaja.

Kako računamo neophodan skladišni prostor?

Najednostavnije rečeno – broj kamera x mrežni protok x broj dana snimanja = ukupan storage

A da li je tako jednostavno?

Postoje razni kalkulatori za izračunavanje. Od jednostavnih gde se od vas traži da unesete veličinu mrežnog protoka i broj kamera do onih koji zahtevaju mnogo više informacija. Kod prvih je mogućnost greške vrlo velika jer se ne uzimaju mnogi parametri u obzir. Napredni kalkulatori kao što je Axis Site Designer u obzir uzimaju mnoge parametre poput tipa i veličine kompresije, odabira tipa scene za svaku pojedinačnu kameru (jako bitno), kalendarski izbor načina snimanja, odabir svetlosnih uslova za različite delove dana, naravno frame rate-a, rezolucija i broj dana za arhiviranje video materijala. Sve u svemu lako je izbrojati broj kamera ali doći do stvarnog mrežnog protoka zahteva prilično iskustvo i dobre alate.

Kako izabrati NVR adekvatnog skladišnog kapaciteta?

Primer: Korišćenjem nekih kalkulatora i alata izračunali smo neophodan skladišni prostor 2.4TB i sada je lako samo kupimo NVR sa hard diskom od minimum 3TB – GREŠKA!!!

Dobro ste izračunali ali postoji barem 3 principa koje treba uzeti u obzir:

1. Decimalni vs binarni način računanja

Na hard diskovima koje proizvođači krupnim slovima deklarišu kao npr 3TB verovatno sitnim slovima piše (a možda i ne) 3,000,000,000,000 bytes.
I to je na neki način tačno. Decimalnim računom 3,000,000,000,000 bytes = 3TB ali programi kao što su FDISK, system BIOS i Windows koriste binarni način računanja gde je:

1MB = 1,048,576 bytes
1GB = 1,073,741,824 bytes
1TB = 1,099,511,627,776 bytes.

Drugim rečima naš disk se „smanjio“ sa 3TB na 2,72TB !!! Što se tiče proizvođača diskova lepše zvuči 3TB ali mi smo kupili disk sa raspoloživih 2.7TB i tu nije kraj nažalost.

2. Preporuka proizvođača VMS-a

Proizvođači VMS-a obično preporučuju ostavljanje neke rezerve kako bi sistem mogao da „diše“. Svi VMS sistemi rade po principu brisanja najstarijih snimaka po određenom redosledu ili starosti. Način funcionisanja modernih H.264/H.265 metoda kompresije je takav da postoji varijabilni protok koji zavisi od gore navedenih uslova osvetljenja, kompleksnosti scene, količine pokreta/promena u slici i sl.

Milestone za svoje instalacije preporučuje sledeće:

„Configure your maximum recording and archive retention limits so that video is deleted upon a set schedule, and not when the hard disk drive reaches its maximum capacity.
For best performance, we recommend to maintain at least 15% of the drive free“

Znači ostaviti barem 15% kapaciteta diska i odjednom disk od 3TB se opet „smanjio“. Sada je raspoloživ prostor 2.3TB !

3. RAID konfiguracija

NVR uređaji većeg kapaciteta najčešće podržavaju neku od RAID tehnologija za ostvarivanje redudantnosti snimljenog materijala. Svaka od RAID tehnologija za svoj rad „pojede“ određen kapacitet diskova ali da stvari budu teže to se razlikuje u zavisnosti od tehnologije npr. RAID5 vs RAID6 vs RAID50 vs RAID60 i sl.

NETEYE TRUE STORAGE

Prilikom razvoja i označavanja NETEYE uređaja imperativ je bio da prikažemo prave vrednosti. Kako prave vrednosti performansi tako i prave vrednosti skladišnog prostora.

Bez obzira na deklarisanu veličinu diskova, zahteve VMS-a i korišćenu RAID tehnologiju oznaka NETEYE NVR-a uvek sadrži pravu vrednost raspoloživog prostora za arhiviranje – TRUE STORAGE

I još za kraj…

Način na koji se podaci upisuju na diskove u IT sistemima i u sistemima video nadzora se uveliko razlikuje. Razlog je najviše zato što u sistemima video nadzora kamere i ostali uređaji kontinualno proizvode video materijal i meta podatke koje treba poslati u realnom vremenu VMS-u na skladištenje i pregled uživo. Ukoliko server/NVR uređaj nije u stanju da zbog svojih performansi upravlja svim tim podacima u realnom vremenu standardni IT alati za baferovanje i re-transmisiju se ne mogu koristiti jer će to prouzrokovati prekide u snimcima i gledanju slike uživo.

Kao dodatak ovome treba uzeti u obzir da NVR upravlja sa audio/video materijalom sa većeg broja uređaja istovremeno i istovremeno upisuje u veći broj fajlova. Upisivanje većeg broja fajlova se zove nesekvencionalni ili nasumični upis ( „non-sequential or random writing”). Ovaj način upisa dovodi do velikog pada performansi kod standardnih IT Sistema koji su optimizovani za sekvencijalni upis manjeg broja fajlova istovremeno.

I da ne zaboravimo da se sav video material u sistemima video nadzora briše nakon nekog definisanog perioda.

Sve u svemu zaključak je da se priroda podataka u VMS i IT sistemima jako razlikuje i da se prilikom konfiguracije i dizajna storidž sistema to mora uzeti u obzir. Ukoliko projektant sistema video nadzora ne uzme u obzir pravu prirodu i namenu korišćenja sistema za arhiviranje već samo specificira standardni IT storidž određenog kapaciteta storidž garantovano neće biti zadovoljavajućih performansi a kao rezultat imaćete problema sa nedostajućim snimcima i usporenim pregledom arhive.

Ovakve probleme smo zatekli više nego jedan put i oni su jedan od razloga što svi NETEYE NVR uređaji dolaze sa već preinstaliranim i optimizovanim storidž sistemom pravih performansi – TRUE STORAGE.

Share this post